Wat ik gedaan heb om mijn leven simpeler te maken

Wat ik gedaan heb om mijn leven simpeler te maken

simpeler leven

Mijn eerste bewuste stappen op het gebied van minimalisme begonnen met de vraag: 'Wat heb je nou eigenlijk écht nodig in je leven om je gelukkig te voelen?' In mijn proces heb ik een aantal dingen gedaan om mijn leven simpeler en overzichtelijker te maken.


Bepalen wat het belangrijkste is

Allereerst ben ik gaan kijken wat voor mij echt belangrijk is in mijn leven en daarbij heb ik mezelf beperkt tot 5 hoofdpunten.


  • Buiten zijn en dan bij voorkeur midden in de natuur.
  • Tijd doorbrengen met mijn dierbaren (familie en close vrienden).
  • Onderweg zijn en de wereld ontdekken, het liefste op de fiets.
  • Persoonlijke ontwikkeling; mezelf uitdagen om te blijven leren.
  • Fysiek en mentaal gezond zijn.


Hier wil ik altijd meer van en dat betekent dat ik andere zaken moet laten gaan of minder tijd aan besteed.


Leren om nee te zeggen

Ik was nogal een ja-zegger... Natuurlijk kwam ik helpen bij de verhuizing van een kennis, bood een luisterend oor indien nodig, was ik in voor een stapavondje of een BBQ, verjaardag, sportactiviteit etc. Ook als ik zelf nog genoeg te doen had of ik er eigenlijk helemaal niet zo'n zin in had. Eenmaal ja gezegd zat ik er dan tegenaan te hikken wat niet echt goed was voor mijn gemoedsrust. Tegenwoordig denk ik eerst na en voel hoe het voelt voordat ik ja zeg. Ik ben zeker geen complete nee-zegger geworden maar ik kies nu wel duidelijk voor datgene waar ik me echt aan wil verbinden.


Afleidingen verwijderen

Met afleidingen bedoel ik voornamelijk alles wat je via je internetverbinding en vooral social media binnenkrijgt. Voor alles kun je een notificatie instellen; als je een nieuwe bericht of mail binnenkrijgt, als je een like of een commentaar krijgt op een social media post. Ik heb ze vrij snel allemaal uitgezet en het geluid van mijn telefoon ook :-) Als ik een oproep gemist heb, dan bel ik later wel terug. Een app die ik een paar jaar geleden compleet verwijderd heb is WhatsApp. De hele dag door (meestal niet zo’n interessante) berichten binnenkrijgen of elke keer toegevoegd worden aan groepschats waar ik niet om gevraagd had, trok ik echt niet. Toen ik zakelijk ook WhatsApp berichten binnen begon te krijgen (ook in de weekenden), heb ik de stekker eruit getrokken. Ik wil niet de hele tijd bereikbaar zijn, privé niet en zakelijk ook niet. 


Tijd nemen voor mezelf

Eigenlijk heb ik dat altijd al veel gedaan, tijd nemen voor mezelf. Lekker even helemaal niks, een mooie fietstocht of met een goed boek of film lekker verdwalen. Vakanties en reizen deed ik altijd al voornamelijk alleen. Mijn eigen tempo, niets te hoeven overleggen en uitgebreid tijd besteden aan dat wat ik interessant vind. Omdat ik veel tijd neem voor mezelf krijg ik voldoende energie voor een intensievere interactie met anderen.


Mijn huis vereenvoudigen

Ik stopte allereerst met het aanleggen en in stand houden van voorraden van on der andere schoonmaakartikelen en producten voor persoonlijke verzorging. Zo werden mijn badkamer, kelderkast en gootsteenkastje een stuk overzichtelijker. Als er iets op was dan ging ik het gewoon halen. Ook stopte ik met het aanschaffen van wegwerpartikelen zoals plastic bestek en bordjes. Minder rommel en een stuk beter voor het milieu ook. Daarnaast ging ik bewust bezig met ontspullen. Spullen waar ik echt nooit iets mee deed en die wel van waarde waren verkocht ik via marktplaats en andere items gaf ik weg als ik wist dat ik er iemand anders blij mee kon maken. Dat ontspullen was geen doelbewuste actie waar ik echt tijd voor inruimde, maar gebeurde meer tussendoor als ik iets tegenkwam. Het werd wel een gerichte actie toen ik besloot mijn huis te verkopen en in een camper te gaan leven. Toen moest 98% van mijn spullen weg.


Meer bewegen

Ik wilde meer energie krijgen, afvallen en me fysiek en mentaal beter voelen. In het verleden had ik wel eens wat diëten gevolgd en ik wist dat dat in ieder geval niet werkte. Met meer bewegen en een gezond voedingspatroon val je vanzelf af en voel je je fitter. Ik startte iedere dag met een ochtendwandeling van ongeveer een half uur. Een hele fijne manier om de dag fris te beginnen. Ook pakte ik het fietsen weer op dat ik wat had laten verslonzen. Niets zo lekker als aan het einde van de werkdag de fiets te pakken en je hoofd leeg te maken. 


Simpeler eten

Iedere dag uitgebreid in de keuken staan om maaltijden klaar te maken kost behoorlijk wat tijd. Tijd die ik liever aan andere zaken besteed, dus ben ik mijn eten gaan vereenvoudigen. Geen recepten meer met een stuk of 12 ingrediënten maar simpele maaltijden met een stuk of 4-5 gezonde basisproducten. Daarnaast maak ik vaker iets klaar dat ik meerdere dagen kan eten. Dat bevalt me prima, ik hoef niet iedere dag iets anders. Mijn ontbijt maak ik meestal de avond ervoor al, overnight oats. De volgende ochtend pak ik het bakje uit de koelkast en vul het aan met vers fruit en wat noten en zaden. Een paar minuten werk en ik vind het heerlijk!


Accepteren dat niets doen ook okay is

Ow, wat had ik er moeite mee om helemaal niets te doen. Het voelde al lui zijn en ik vond het zonde van mijn tijd. Totdat ik merkte dat het juist heel verhelderend werkt om je even nergens mee bezig te hoeven houden. Voor mij inmiddels een perfecte manier om helemaal op te laden.


Bovenstaande is natuurlijk heel persoonlijk. Wat voor mij werkt hoeft voor jou helemaal niet te werken en andersom. Minimalisme is een proces en dat is voor iedereen anders.