Marie Kondo verandert levens met haar opruimmethode

Marie Kondo verandert levens met haar opruimmethode

vouwmethode Marie Kondo


In de wereld van organiseren en opruimen is er één naam die ver bovenaan de lijst staat: Marie Kondo. Haar revolutionaire benadering van opruimen heeft niet alleen miljoenen mensen geïnspireerd, maar ook een wereldwijde beweging teweeggebracht.


Wie is deze Marie Kondo?

Marie Kondo, geboren op 9 oktober 1984 in Tokio, Japan, is een wereldwijd bekende opruimconsulent en auteur. Van jongs af aan was zij al gefascineerd door opruimen en strategieën om te organiseren. Ze begon haar opruimcarrière op jonge leeftijd en ontwikkelde haar eigen unieke methode die bekend staat als de KonMari-methode.


De KonMari-methode

De KonMari-methode is een geheel nieuwe benadering van opruimen en organiseren. Het uitgangspunt is niet zozeer het wegwerken van je overtollige spullen, maar juist het bewaren van de items die echte vreugde brengen in je leven, en daarnaast het creëren van een leefomgeving die harmonie uitstraalt.


Het unieke van de KonMari methode is dat je niet opruimt per kamer of locatie maar per categorie. Deze categorieën zijn: boeken, papieren, komono (diverse items) en sentimentele items. Ze komen tijdens het opruimproces ook in deze volgorde aan bod. Dit is zo ontworpen om het opruimproces stap voor stap te vergemakkelijken en om te voorkomen dat mensen vastlopen in emotionele beslissingen.


Eerst verzamel je alle kleding uit alle ruimtes in je huis en legt het op een grote stapel. Zo krijg je een goed idee van wat je allemaal bezit. Elk item wordt vastgehouden en beoordeeld op basis van het gevoel van vreugde ("spark joy") dat het opwekt. Als een item geen vreugde brengt, wordt het bedankt en weggedaan. Op deze manier hou je alleen die items waar je echt blij van wordt.


Hierna pas ga je opruimen en organiseren. Marie Kondo heeft hiervoor specifieke vouw- en opbergtechnieken bedacht om de ruimte te maximaliseren en het overzicht te behouden.


KonMari methode


Het Boek en de Netflix-serie

Marie Kondo werd bekend bij het grote publiek door haar bestsellerboek "The Life-Changing Magic of Tidying Up" (Nederlandse titel: "Opgeruimd!"). Het boek, gepubliceerd in 2011, werd al snel een internationaal succes en heeft wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.


Op Netflix zijn er twee series van haar te zien "Tidying Up with Marie Kondo" en "Sparking joy", waarin ze mensen helpt hun huizen op te ruimen en hun leven te veranderen.


Haar boek en Netflix-serie hebben haar bekendheid vergroot en haar in staat gesteld om mensen over de hele wereld te inspireren om hun omgeving op te ruimen en te transformeren.


Waarom is Marie Kondo zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom Marie Kondo zo bekend en geliefd is geworden. Ten eerste is haar methode anders dan andere methoden die eerder ontwikkeld zijn. Ze biedt geen snelle oplossingen of tijdelijke hacks, maar een duurzame benadering van opruimen en organiseren.


Daarnaast spreekt haar focus op vreugde en het creëren van een leefomgeving die past bij iemands waarden en verlangens, mensen erg aan. Haar benadering van opruimen gaat niet alleen over het verwijderen van fysieke rommel, maar ook over het creëren van een gevoel van rust en tevredenheid.


Het boek heb ik nog niet gelezen maar ik heb wel de Netflix series gezien. Ik ben op zich niet zo'n fan van het hoge Amerikaanse (lees overdreven) gehalte van de serie maar ik zie wel echt dat haar methodes aanslaan bij mensen. Haar benadering van het werken met categorieën ipv ruimtes is wel echt uniek en geeft een hele andere lading aan het opruimen van je huis, waar de meeste mensen toch als een berg tegenop zien.


Lees ook: De 5 beste tips van Marie Kondo