De 5 beste tips van opruimexpert Marie Kondo

De 5 beste tips van opruimexpert Marie Kondo

Opgeruimd! Marie Kondo

Eerder al schreef ik een artikel over de populaire opruimexpert Marie Kondo en haar KonMari methode voor het opruimen en organiseren van je huis. In deze blog heb ik haar 5 beste tips even voor je op een rijtje gezet.


1. Opruimen op categorie, niet op locatie

Een van de kernprincipes van de KonMari-methode is om op te ruimen op basis van categorieën in plaats van per kamer of locatie. Begin met kleding, gevolgd door boeken, papierwerk, de overige items (zoals elektronica en keukengerei) en als laatste de sentimentele items. Deze aanpak zorgt ervoor dat je alles grondig en systematisch gebeurt.


2. Vraag jezelf af: "Brengt dit item vreugde?"

Bij het beslissen welke items je wil houden en welke je weg wilt doen, adviseert Marie Kondo om elk item vast te houden en jezelf af te vragen: "Brengt dit item vreugde in mijn leven?" Als het geen vreugde brengt, bedank het item dan en laat het los. Alleen de items waar je echt blij van wordt, verdienen een plek in je leven.


3. Voltooi het opruimproces voordat je gaat organiseren

Marie Kondo benadrukt dat het belangrijk is om eerst te focussen op het wegdoen van onnodige spullen voordat je begint met organiseren. Alleen de items die je behoudt (en waar je dus blij van wordt), verdienen een plaatsje in je leven. Op deze manier voorkom je dat je onnodige items blijft opbergen en ordenen.


4. Vouw kleding verticaal op

Een populaire techniek van Marie Kondo is het verticaal vouwen van kleding. Dit betekent dat je kleding zo vouwt dat je het rechtop kunt neerzetten in plaats van opgestapeld in lades. Dit maakt het gemakkelijker om kledingstukken te zien en te selecteren zonder heel de stapel overhoop te halen.


5. Bewaar de sentimentele items voor het laatst

Sentimentele items, zoals foto's, brieven of souvenirs, hebben vaak een emotionele lading. Marie Kondo adviseert om deze items als laatste op te ruimen, nadat je al ervaring hebt opgedaan met het selecteren en loslaten van andere categorieën. Op deze manier ontwikkel je een sterker gevoel van wat echt belangrijk voor je is en kun je beter beoordelen welke sentimentele items je wilt behouden.


Deze vijf tips geven je een goed startpunt om met de KonMari-methode aan de slag te gaan en je opruimavontuur te beginnen. Onthoud dat het uiteindelijke doel is om een leefomgeving te creëren die je vreugde en harmonie brengt.